Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

ΟΧΙ ΣΤΟ ΛΟΚ ΑΟΥΤ - ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

 

Οι εργοδότες των Διαγνωστικών Κέντρων και των Ιατρικών Εργαστηρίων έβαλαν λουκέτο στις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για το διάστημα 26, 27 και 28 Μάϊου 2022 διεκδικώντας από την κυβέρνηση τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ. Η κυβέρνηση της ΝΔ αύξησε το 2021 τον προϋπολογισμό για τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα κατά 57 εκατομμύρια ενώ το ίδιο προσανατολίζεται να κάνει και για το 2022.

 Το γεγονός αυτό αποτελεί μία επιθετική κίνηση από την μεριά της εργοδοσίας που προσπαθεί να εμφανιστεί ως θύμα. Η στοχοποίηση του ΕΟΠΥΥ συμβολίζει την επίθεση των αφεντικών στο δημόσιο σύστημα ασφάλισης. Αυτό που επιθυμούν είναι ένα ιδιωτικό σύστημα υγείας και ασφάλισης που ο ασθενής θα βάζει το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Ο θεσμός του clawback και του rebate (αυτόματη περικοπή προϋπολογισμού δαπάνης) που επικαλούνται δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για λόκ άουτ. Μέσα στην περίοδο της πανδημίας ο τομέας της ΠΦΥ αποδείχθηκε ιδιαίτερα κερδοφόρος με τα προληπτικά τέστ για τον κορονοϊό, όπως και συνολικά ο κλάδος της ιδιωτικής υγείας μέσα από την υποβάθμιση του ΕΣΥ, γεγονός που οδήγησε σε ανάπτυξη του κύκλου εργασιών, του δικτύου, αγορά νέου ιατροτεχνολογικου και κτιριακού εξοπλισμού.

To νέο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ που προωθεί ο Πλεύρης για την κυβέρνηση της ΝΔ κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση. Η αποζημίωση των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην υγεία θα γίνεται σύμφωνα με το αν τα μηχανήματα είναι τελευταίας τεχνολογίας κάτι που θα οδηγήσει σε κλείσιμο τα μικρά ιδιωτικά πολυϊατρεία και σε απώλεια θέσεων εργασίας και σε άνθηση τις μεγάλες αλυσίδες που διεκδικούν ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι στην πίτα.

Ταυτόχρονα χιλιάδες συμβασιούχοι γιατροί από τα δημόσια νοσοκομεία απορροφώνται στις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις του κλάδου. Την ίδια ώρα οι μισθοί μας παραμένουν παγωμένοι 30-40% ενώ οι εργοδότες αρνούνται να προχωρήσουν σε υπογραφή ΣΣΕ.

Το λόκ άουτ αποτελεί ξεκάθαρη επίθεση στον συνδικαλισμό και την εργατική τάξη. Οι εργοδότες απαιτούν από την κυβέρνηση της ΝΔ την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ και την περικοπή των επιδομάτων για τους πρόσφυγες και τους φτωχούς από τον προϋπολογισμό προσπαθώντας να διαιρέσουν την εργατική τάξη.

Χρειάζεται να δυναμώσουμε τα σωματεία μας, να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας σε κάθε χώρο δουλειάς απέναντι σε κάθε αυθαιρεσία και καταπάτηση των δικαιωμάτων μας.

Είναι ώρα τα Σωματεία μας και η ΟΣΝΙΕ που προχωράει σε συνέδριο στις 5 Ιούνη να πάρει απόφαση για κλαδική απεργία απεργία για να τσακίσουμε το εργοδοτικό λόκ άουτ και να σταματήσουμε τις δήθεν κινητοποιήσεις των αφεντικών.


Να βάλουμε μπροστά τα δικά μας αιτήματα. Στο κέντρο των διεκδικήσεων μας βρίσκονται η υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, η επαναφορά των χρονοεπιδομάτων,των ειδικών ωραρίων και των αδειών επικίνδυνης εργασίας που χάσαμε τα χρόνια των μνημονίων και η κρατικοποίηση της Ιδιωτικής Υγείας.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου