Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Διακήρυξη ΑΣΚΥ για το 20ο συνέδριο της ΟΣΝΙΕ στις 5 Ιουνίου

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το συνέδριο της ΟΣΝΙΕ πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, όχι μόνο για τον κλάδο αλλά για όλους τους εργαζόμενους. Mετά από 3 χρόνια διακυβέρνησης Nέας Δημοκρατίας ο κόσμος της εργασίας συνεχίζει να αντιστέκεται στις επιθέσεις της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.  Η επιστροφή στην κανονικότητα που διατυμπάνιζε η κυβέρνηση ουσιαστικά σήμανε τον πόλεμο στην Ουκρανία αποτέλεσμα της σύγκρουσης ΝΑΤΟ και Ρωσίας, νέα οικονομική κι ενεργειακή κρίση και εκτίναξη του πληθωρισμού. Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα αγκαλιάζουν το αίτημα για σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ενάντια στην ακρίβεια. Αυτό εκφράστηκε και στην πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη.


Οι εργοδότες του κλάδου μας καταγράφουν μεγάλα κέρδη ιδίως μέσα στην υγειονομική κρίση, επωφελούμενοι από την αναποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση και τη συστηματική υποβάθμιση και υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Παρά την μεγάλη κερδοφορία που απογειώθηκε την περίοδο της πανδημίας για την ιδιωτική υγεία οι χαμηλοί μισθοί, η έλλειψη προσωπικού και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας παραμένουν καθεστώς. Πολλές από τις μεγάλες επιχειρήσεις της ιδιωτικής υγείας βρίσκονται ανάμεσα στις πιο κερδοφόρες εταιρίες του ελληνικού καπιταλισμού παρά τα clawback και rebate που επικαλούνται. Το Ιατρικό Αθηνών, ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους στην Ελλάδα, ανακοίνωσε κέρδη 17 εκατομμύρια το πρώτο 9μηνο του 2021 από 5,7 εκατομμύρια το αντίστοιχο διάστημα του 2020, 210% αύξηση. Αντίστοιχη κερδοφορία σημειώνουν κι άλλες επιχειρήσεις του κλάδου αντίστοιχου μεγέθους ή μικρότερου. Κι ενώ τα αφεντικά φτιάχνουν αυτοκρατορίες, έδωσαν αύξηση-κοροϊδία στους εργαζόμενους με τον κατώτατο μισθό μόνο 50 ευρώ. Κι όλα αυτά ενώ το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει νέο νόμο ιδιωτικοποίηση λειτουργιών του ΕΣΥ, νέο δώρο για τους κλινικάρχες. Παράλληλα παραμένουν καθημερινά  περιστατικά αυθαιρεσίας και ασυδοσίας σε επιχειρήσεις του κλάδου, αφού δεν υπάρχει κλαδική σύμβαση σε ισχύ. Η αυθαιρεσία γίνεται κραυγαλέα με το λουκέτο που απειλούν κάθε τρείς και λίγο οι εργοδότες στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια για να εκβιάσουν για υψηλότερη κρατική χρηματοδότηση παίζοντας έτσι κερδοσκοπικά και πολιτικά παιχνίδια με την υγεία των ασθενών. Απέναντι σε αυτή την επίθεση τα όπλα που έχουμε είναι η συλλογικότητα και η οργάνωση των εργαζόμενων, επομένως και ο ρόλος του συνδικαλισμού αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.


Το Σωματείο προσωπικού Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας μέσα στην περίοδο της πανδημίας έδωσε μάχη για να ληφθούν ακόμα και τα στοιχειώδη μέσα ασφάλειας για το προσωπικό και τους ασθενείς. Προληπτικά τεστ, μάσκες και γάντια, πλαστικά γκισέ στην υποδοχή ήταν κάποια ανάμεσα σε αυτά που οι εργοδότες αρνήθηκαν να

εξασφαλίσουν και χρειάστηκε η παρέμβαση του Συνδικάτου για να γίνουν πράξη. Αναγνωρίζοντας αυτήν την δύναμη, την δύναμη του συλλογικού μας αγώνα σήμερα απαιτούμε σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς και  Κλαδική Σύμβαση στην Ιδιωτική Υγεία που έχει πάψει να βρίσκεται σε ισχύ από το 2015. Για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν σε πολλούς χώρους δουλειάς στον κλάδο μας απαιτούμε προσλήψεις προσωπικού. Θέλουμε πίσω τα μειωμένα ωράρια και τις ειδικές άδειες για τις ειδικότητες που τα δικαιούνται. Και απαιτούμε την κρατικοποίηση της Ιδιωτικής Υγείας. Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα για να γίνεται αντικείμενο κερδοσκοπίας από μια μικρή μειοψηφία με κόστος την υγεία της πλειοψηφίας. 


Η ηγεσία της ΟΣΝΙΕ δεν έκανε τίποτα για να εκφράσει την οργή των εργαζομένων του κλάδου μας στην περίοδο του κορονϊού. Συνέχισε στον δρόμο που έχει χαράξει τα τελευταία χρόνια σπαταλώντας τις δυνάμεις της σε αόριστες διαδικτυακές ανακοινώσεις και όχι για την οργάνωση κινήματος στον κλάδο. Αρνήθηκε να πάρει θέση για την συμμετοχή του Ιδιωτικού Τομέα της Υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας μέσω της επίταξης προς όφελος των κοινωνικών αναγκών. Δεν οργάνωσε τίποτα εδώ και χρόνια για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ακόμα και τώρα, την ύστατη στιγμή. η πρόταση για την Κλαδική Σύμβαση που συζητάει η επιτροπή του ΔΣ της Ομοσπονδίας είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες μας. Όταν ο πληθωρισμός καλπάζει στο 10,2 % και η αγοραστική δύναμη υπολογίζεται ότι έχει υποχωρήσει κατά 18% οι απαιτήσεις μας πρέπει να είναι τουλάχιστον 20% και να γίνει πρόβλεψη περαιτέρω αύξησης με βάση το ύψος του πληθωρισμού. Έχει ευθύνη όμως και γιατί διαπραγματεύεται την ΣΣΕ πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς να ενημερώσει τους εργαζομένους, χωρίς να οργανώσει Κλαδική Απεργία που θα μπορούσε να πιέσει  την εργοδοσία.


Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κινούνται σε μία λογική που δεν έχει ως στόχο την κλιμάκωση των αγώνων. Αυτό φάνηκε και από το γεγονός ότι στο Κλαδικό Σωματείο Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας η παράταξης της ΔΑΣ αρνήθηκε επανειλημμένα την πρότασή μας για υιοθέτηση του αιτήματος για Επίταξη της Ιδιωτικής Υγείας και για απεργιακή συμπόρευση με τους συναδέλφους μας στα Δημόσια Νοσοκομεία.  


Ο Συνδικαλισμός βρίσκεται σε μία περίοδο άνθησης το τελευταίο διάστημα. Η μαζικοποίηση σωματείων όπως των ηθοποιών και του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού αλλά και η δημιουργία νέων σωματείων όπως της efood και της wolt δείχνουν ότι υπάρχει διάθεση για οργάνωση. Ο απεργιακός αγώνας διαρκείας που δίνουν οι λιμενεργάτες της Cosco είναι το καλύτερο παράδειγμα για όλην την εργατική τάξη για το πώς μπορούμε να αποκρούσουμε τις επιθέσεις των αφεντικών, να κουρελιάσουμε τον αντισυνδικαλιστικό νόμο Χατζηδάκη και να κερδίσουμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας και μέτρα προστασίας και ασφάλειας της εργασίας. Η ηγεσία της ΟΣΝΙΕ βρέθηκε πίσω απο αυτές τις εξελίξεις. Στο διάστημα που η συμμετοχή των εργαζομένων στα σωματεία ενισχύθηκε δεν έκανε καμία προσπάθεια στον κλάδο μας να απλώσει το παράδειγμα όπως με περιοδείες σε χώρους δουλειάς και οργανώνοντας Γενικές Συνελέυσεις ούτε προσπάθησε να ενισχύσει την προσπάθεια να φτιαχτούν νέα σωματεία. Αντίθετα με δική της ευθύνη ο ΣΕΙΝΑΠ το σωματείο των εργαζομένων ιατρών στην Ιδιωτική Υγεία οδηγήθηκε στην ανυπαρξία.

Απέναντι σε αυτά που ζούμε η μόνη λύση είναι οι συλλογικοί μας αγώνες, ανυποχώρητοι μέχρι το τέλος. Για να τα πάρουμε όλα πίσω. Να παλέψουμε για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις και να πάρουμε όσα χάσαμε. Τα χρονοεπιδόματα, ειδικές άδειες και επιδόματα και ασφάλιση επικίνδυνης εργασίας.


Η ΑΣΚΥ παλεύει για κίνημα των εργαζομένων στην ιδιωτική υγεία που να βασίζεται στη μαζική συμμετοχή των ίδιων, στις γενικές συνελεύσεις των επιχειρησιακών ή κλαδικών τους σωματείων ή επιτροπών αγώνα όπου δεν υπάρχουν σωματεία (ή τα έχουν ιδρύσει ή ελέγχουν οι ίδιοι ουσιαστικά οι κλινικάρχες). Οι συνελεύσεις θα έρχονται σε συντονισμό μεταξύ τους, θα παίρνουν αποφάσεις και θα σχεδιάζουν δράσεις και κινητοποιήσεις για τα ζητήματα του κλάδου(συλλογική σύμβαση, απολύσεις, καθυστερήσεις πληρωμών κ.α.), αλλά και για ευρύτερα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα που τελικά επικαθορίζουν και τα κλαδικά. Στόχος μας είναι και ο συντονισμός με άλλα σωματεία και κλάδους ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με στόχο την ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων για την ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών που έχουν έχουν επιβάλλει κυβερνήσεις-εργοδότες-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ.


Απαιτούμε το συνέδριο της ΟΣΝΙΕ να πάρει συγκεκριμένη απόφαση για τις θέσεις της ομοσπονδίας για  τα κλαδικά και ευρύτερα ζητήματα και το νέο ΔΣ μαζί με τα σωματεία και τις συνελεύσεις  τους να οργανώσουν νέα πανελλαδική απεργία στην Ιδιωτική Υγεία.


Απαιτούμε:

Μία συλλογική σύμβαση για όλη την ιδιωτική υγεία που να αναπληρώνει τις μειώσεις  μισθών και να αποκαθιστά τη θεσμική μας κατοχύρωση από το 2009. Με αυξήσεις στους μισθούς στο ύψος του πληθωρισμού, επαναφορά των τριετιών. Μείωση του χρόνου εργασίας για να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας. Κατάργηση του νόμου Χατζιδάκη. 

Ολοι οι εργαζόμενοι να καλύπτονται με συμβάσεις μισθωτής εργασίας. Μέχρι τότε να  καλύπτονται ισότιμα στη σύμβαση οι εργαζόμενοι με “μπλοκάκι”. Μπλοκάρισμα των συμβάσεων των νοσοκομείων με εργολάβους που αναλαμβάνουν τακτικές λειτουργίες τους. Ολοι οι εργαζόμενοι με ίσα δικαιώματα.

Δημοκρατική λειτουργία της ΟΣΝΙΕ, ανοικτά ΔΣ, γενικές συνελεύσεις ανά χώρο δουλειάς και στα κλαδικά σωματεία και οριζόντιος συντονισμός τους.

Έξω οι επιχειρηματίες από την περίθαλψη. Να κρατικοποιηθούν χωρίς αποζημίωση όλες οι δομές ιδιωτικής υγείας και να ενταχθούν στο ΕΣΥ. 

Πανεργατικές κινητοποιήσεις με στόχο την ανατροπή των μνημονιακών  αντεργατικών  πολιτικών κυβερνήσεων - κεφαλαίου- Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ. Ανατροπή των μνημονίων-διαγραφή του χρέους-έξω η Ελλάδα από ευρώ -Ε.Ε.

Υπερασπιζόμαστε την ειρήνη. Καμία εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Να σταματήσει η ρώσικη εισβολή. Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ.

Να διαλυθούν όλες οι φασιστικές οργανώσεις. Απομονώνουμε τους νεοναζί από τα σωματεία μας!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου