Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Για τη φημολογία σχετικά με συμφωνία της ΟΣΝΙΕ με το ΣΕΚ για Συλλογική Σύμβαση


Αθήνα 1/7/2012
Προς: ΟΣΝΙΕ,
Σωματεία Μέλη της ΟΣΝΙΕ
Συνέδρους του 16ου Συνεδρίου
Όλους τους εργαζόμενους του κλάδου

Τις τελευταίες μέρες υπάρχει έντονη φημολογία ότι κατά τις διαπραγματεύσεις για τη ΣΣΕ του 2012 και 2013 έχει καταληχθεί σε συμφωνία με τον ΣΕΚ (μεγάλες κλινικές) ένα σχέδιο σύμβασης που περιλαμβάνει μειώσεις στους μισθούς μεγαλύτερες και απ' ό,τι προβλέπει ο νόμος 4046 (δεύτερο μνημόνιο) ότι μπορούν να κάνουν οι εργοδότες μονομερώς και κατάργηση άλλων δικαιωμάτων, ωράρια, αργίες κλπ. που ο νόμος δεν προβλέπει σαφώς ότι μπορούν να γίνουν με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Για τις διαπραγματεύσεις με τον ΣΕΚ, εφόσον αυτές πραγματοποιήθηκαν, δεν υπήρχε καμία επίσημη ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΟΣΝΙΕ και όποιον άλλο συμμετείχε, ούτε στην εκτελεστική επιτροπή, ούτε στο ΔΣ της ΟΣΝΙΕ, ούτε στα σωματεία. Η τελευταία ανακοίνωση της ΟΣΝΙΕ ενημερώνει για συναντήσεις που θα γίνονταν στον ΟΜΕΔ στις 22 και 27 Ιουνίου με τις μικρές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα και τις ΜΦΗ, αλλά δεν υπήρχε καμιά ενημέρωση για συνάντηση στον ΟΜΕΔ στις 28 Ιουνίου.

Υπενθυμίζουμε στον πρόεδρο της ΟΣΝΙΕ και τα μέλη της ΕΕ που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις τα εξής:
  • Δεν έχει κανείς δικαίωμα να υπογράψει οποιαδήποτε σύμβαση έρχεται σε αντίθεση με το σχέδιο αιτημάτων που διαμορφώθηκε από το ΔΣ της ΟΣΝΙΕ στις 30/3/2012, χωρίς να γίνει νέο ΔΣ.
  • Η Εκτελεστική Επιτροπή δεν έχει πάρει εξουσιοδότηση από το ΔΣ για να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις κατά πλειοψηφία. Ακόμα και αν είχε αυτή την εξουσιοδότηση όμως, σε καμία περίπτωση δε νομιμοποιείται να αναιρεί αποφάσεις του ΔΣ.
  • Κανένα συνδικαλιστικό όργανο δεν έχει δικαίωμα να βάλει την υπογραφή του στο δεύτερο μνημόνιο και να συναινέσει στις πολιτικές που έχουν καταδικαστεί από τον ελληνικό λαό και τις αντιπαλεύει με ηρωικούς αγώνες και απεργίες στους δρόμους εδώ και 2 χρόνια.

Απαιτούμε άμεση επίσημη ενημέρωση προς όλα τα σωματεία από τον πρόεδρο της ΟΣΝΙΕ σχετικά με τις εξελίξεις για το ζήτημα της ΣΣΕ και την άμεση σύγκλιση Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΣΝΙΕ.

Δηλώνουμε δημόσια ότι τα μέλη της ΑΣΚΥ στο Δ.Σ. και την ΕΕ της ΟΣΝΙΕ δεν έχουν ενημερώθει για οποιαδήποτε συνάντηση με το ΣΕΚ πριν τις 28/6 και δεν παρευρίσκονταν σε καμιά τέτοια συζήτηση. Η συμμετοχή μας στο προεδρείο έγινε στη βάση ενός προγράμματος που ψηφίστηκε από όλα τα μέλη το προεδρείου της ΟΣΝΙΕ και προέβλεπε τη δημοκρατική λειτουργία της ΟΣΝΙΕ με ενημέρωση προς όλα τα σωματεία για οποιοδήποτε ζήτημα, με συχνές συσκέψεις σωματείων και αντιπροσώπων και ακόμη έθετε ως προαπαιτούμενο για τη διεκδίκηση της ΣΣΕ τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Εγκαλούμε τον πρόεδρο της ΟΣΝΙΕ και τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ να τηρήσουν την προγραμματική αυτή συμφωνία που έχουν ψηφίσει και ασκούμε δριμεία κριτική στο γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν διαπραγματεύσεις χωρίς να υπάρξουν ταυτόχρονες παραστάσεις διαμαρτυρίας και άλλου είδους κινητοποιήσεις.

Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε καμιά μεθόδευση για μειώσεις μισθών. Το ζήτημα της ΣΣΕ αφορά όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου. Η ΣΣΕ δεν υπογράφεται με διαπραγματεύσεις κεκλεισμένων των θυρών γύρω από τραπέζια, αλλά με συλλογικούς ταξικούς αγώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου