Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Μονόδρομος είναι ο δρόμος του αγώνα για την ανατροπή



Η συμμορία του μαύρου μετώπου, κυβέρνησης-τρόικας και ΣΕΒ, και τα κόμματα τους (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-Μπακογιάννη), συνεχίζουν την άθλια πολιτική λεηλασίας μισθών, συντάξεων, εργασιακών δικαιωμάτων. Με το νέο μνημόνιο που ψήφισαν, βυθίζουν την κοινωνία σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια, ανεργία και στη διάλυση κάθε ίχνους κοινωνικού κράτους. Η παιδεία, η υγεία, η κοινωνική πρόνοια και κάθε δημόσιο αγαθό σφαγιάζονται για τα συμφέροντα των τραπεζιτών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ντόπιων και ξένων. Έχουν σκοπό να μην αφήσουν τίποτα όρθιο.
Με το νέο μνημόνιο, προβλέπεται μείωση του κατώτατου μισθού της ΕΓΣΣΕ κατά 22% και για τους νέους κατά 32%, ενώ μπαίνουν για άλλη μια φορά στο στόχαστρο οι συλλογικές συμβάσεις. Η μείωση αυτή θα γίνει αυτόματα σε όσους πληρώνονται με την ΕΓΣΣΕ. Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, δεν μπορούν να γίνουν αυτόματες μειώσεις μονομερώς από τους εργοδότες, για να γίνει μείωση πρέπει να υπογραφτούν νέες συμβάσεις. Για τις κλαδικές συμβάσεις, αφού αυτές λήξουν, διατηρούνται για 3 μήνες ακόμα (από 6 που ίσχυε) κανονικά, ενώ μετά το τρίμηνο, διατηρείται ο βασικός μισθός που προβλέπει η κλαδική σύμβαση και τα επιδόματα τέκνων, ωρίμανσης, εκπαίδευσης και βαρέων επαγγελμάτων, μέχρι να υπογραφτεί κάποια άλλη κλαδική, επιχειρησιακή, ατομική ή τροποποιητική σύμβαση. Παγώνουν ακόμη όλες οι αυτόματες αυξήσεις (τριετίες) που προβλέπονται από τις συμβάσεις, μέχρι ...η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%! Με τη σχεδόν κατάργηση του ΟΜΕΔ που προβλέπει το νέο μνημόνιο, γίνεται ακόμα πιο δύσκολο να υπογραφτούν νέες συλλογικές συμβάσεις, αφού για να πραγματοποιηθεί διαιτησία, πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν εργοδότες και εργαζόμενοι.
Η κατάργηση των οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΕ, ΟΕΚ) αποτελεί οργανωμένη ληστεία σε βάρος όλων των εργαζόμενων, ενώ 1400 εργαζόμενοι απειλούνται με άμεση απόλυση. Η λειτουργία των δύο οργανισμών στηρίζεται στις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων δηλαδή αποτελούν μέρος του μισθού τους που παρακρατείται προκειμένου οι χαμηλότερα αμειβόμενοι εργαζόμενοι να έχουν στοιχειώδεις κοινωνικές παροχές. Παράλληλα, θέλουν να αρπάξουν τα σημαντικά αποθεματικά αυτών των οργανισμών (πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ), που προέρχονται από το μόχθο όλων των εργαζομένων, την ίδια στιγμή που χαρίζουν πάνω από 700 εκατομμύρια το χρόνο στους επιχειρηματίες με τη μείωση (2%) των εργοδοτικών εισφορών! Ζεστό χρήμα για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου! Θέλουν να επιβάλλουν τα συμφέροντα του κεφάλαιου ως υπέρτατου νόμου της κοινωνίας.
Όσο ζοφερή και αν είναι η πραγματικότητα που διαμορφώνεται από τα νέα μέτρα, πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι στο χέρι μας να την ανατρέψουμε. Οι πιέσεις για ατομικές συμβάσεις θα ενταθούν από τους εργοδότες και εκεί πρέπει να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι. Δεν υπογράφουμε μόνοι μας την καταδίκη μας! Οργανωνόμαστε σε κάθε χώρο δουλειάς και αντιστεκόμαστε συλλογικά! Και όσο δύσκολη και αν έχει γίνει η υπογραφή κλαδικών συμβάσεων, η δύναμη είναι στα χέρια των εργαζομένων. Συλλογικά, οργανωμένα και συντονισμένα, μπορούμε να δώσουμε τη μάχη για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης της ΟΣΝΙΕ, ασκώντας αφόρητη πίεση στους εργοδότες με απεργίες, αποκλεισμούς χώρων, διαδηλώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, καταλήψεις!
Η μεγαλειώδης κινητοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων, νέων, ανέργων, συνταξιούχων στο Σύνταγμα την Κυριακή 12/2 έδειξε το δρόμο. Το πόσο πολύ τρομοκρατήθηκαν η κυβέρνηση και οι ξένοι και ντόπιοι συνεργάτες της φάνηκε από το μέγεθος της καταστολής. Η συγκέντρωση χτυπήθηκε πριν καν αρχίσει, αλλά αυτό δεν εμπόδισε το λαό να συνεχίσει να κατεβαίνει στο Σύνταγμα για ώρες και να επιστρέφει μετά τα χτυπήματα της αστυνομίας. Σε αυτό το δρόμο συνεχίζουμε, με πανεργατικό, παλλαϊκό αγώνα ανατροπής της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου και της πολιτικής της!
Μας τρομοκρατούν ότι αυτή η πολιτική είναι μονόδρομος, αλλιώς θα επιστρέψουμε στη δραχμή και θα χρεοκοπήσει η χώρα. Με τα μέτρα τους όμως οι εργαζόμενοι έχουν ήδη χρεοκοπήσει. Δεν πάει άλλο!

Καλύτερα να επιστρέψουμε στη δραχμή παρά να επιστρέψουμε στο μεσαίωνα!
Δεν θέλουμε τις δόσεις τους και τα δάνειά τους!
Να φύγει τώρα η διορισμένη κυβέρνηση του μαύρου μετώπου!

Υπάρχει άλλος δρόμος με:
  • Mονομερή στάση πληρωμών και διαγραφή του χρέους,
  • Έξοδο από ΟΝΕ, ευρώ και ΕΕ
  • Εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και των μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο
  • Ριζική αναδιανομή του πλούτου με αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.
  • Νομοθετική απαγόρευση των απολύσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου