Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Διακήρυξη για τις εκλογές του Κλαδικού Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικων Κλινικών Αθήνας

Προχωράμε όλοι μαζί

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Όλοι οι εργαζόμενοι ζούμε σήμερα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει τη χώρα μας, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά την ανεργία, τη φτώχεια, τη μείωση ή καθήλωση μισθών, τις στάσεις πληρωμών, τις απολύσεις, το χτύπημα κεκτημένων δικαιωμάτων, τη φοροεπιδρομή, την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς κ.α, που κάνουν καθημερινά τη ζωή μας δυσκολότερη. Όλα αυτά είναι απόρροια της καπιταλιστικής κρίσης, δηλαδή της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων που αναζητούν έδαφος κερδοφορίας. Είναι όμως και απόρροια μακροχρόνιων σχεδιασμών για το φτήνεμα του εμπορευματος που λέγεται εργατική δύναμη, είναι συνέπεια των αδιεξόδων μιας οικονομικής και κοινωνικής μηχανής που συσσωρεύει τον πλούτο σε μια μικρή κάστα. Τους διαχειριστές αυτής της κτάστασης τους βλέπουμε, τους καταλαβαίνουμε. Είναι οι σημερινές κυβερνήσεις με τους καθοδηγητές τους ΕΕ και ΔΝΤ. Είναι οι υποστηρικτές τους, ΝΔ και ΛΑΟΣ έχοντας πίσω τους και τις συμβιβασμένες ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΕΚΑ, αλλά και τα ΜΜΕ.
Στο χώρο της υγείας η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται, ενώ στην “αγορά παροχής υπηρεσιών ιδιωτικής υγείας” τα μεγάλα αφεντικά συνεχίζουν να έχουν κερδοφορεία, επεκτείνοντας παντού τις business τους με τη βοηθεια των κυβερνητικών πολιτικών.
Οι εργοδότες μας ζητούν από εμάς όλο και περισσότερα, καταπατώντας κεκτημένα δικαιώματα, ενώ αρνούνται και να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2010.
Σ'αυτή τη σημερινη αντεργατική επίθεση το εργατικό κίνημα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με τις σημερινές δυνάμεις απάντησε, με αποκορύφωμα τη μεγαλειώδη συγκέντρωση της 5ης Μάη 2010, δίνοντας το μήνυμα ότι κάτω από διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσε να ανατρέψει τα μέτρα αλλά και την ίδια την πολιτική της κυβέρνησης και του μνημονίου. Το μεγάλο πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο το τι κάνει η κάθε κυβέρνηση με τους μηχανισμούς της και οι επιχειρηματίες. Αυτό λίγο ως πολύ είναι φανερό και το κρίνουμε, ή και το κατακρίνουμε. Το ζήτημα είναι κυρίως τι κάνουμε εμείς οι εργαζόμενοι και τα σωματεία μας, πως αντιδρούμε, πώς και τι διεκδικούμε, πώς συνεχόμαστε και μπορούμε τελικά να συγκροτήσουμε πραγματικά ένα μαζικό ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ανατροπής των μέτρων. Καταδικάζουμε φυσικά τις συμβιβασμένες και ξεπουλημένες ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΕΚΑ, που σήμερα δίνουν τα ρέστα τους , κρίνουμε όμως και αυτές τις δυνάμεις στο εργατικό κίνημα που προτάσσουν το στενό κομματικό τους συμφέρον (ΠΑΜΕ) και χαράσσουν παντού διαχωριστικές στο όνομα της καθαρότητας.
Στο σήμερα χρειάζεται ένα διαφορετικό συνδικαλιστικό κίνημα με ταξικό, ανοιχτό προσανατολισμό, με στόχους ανατροπής της αντεργατικής πολιτικής ΕΕ και ΔΝΤ, αλλά και άμεσες παρεμβάσεις και νίκες στην καθημερινότητα. Ένα συνδικαλιστικό κίνημα με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και συνελεύσεις που να αγκαλιάζει τις χιλιάδες ανοργάνωτους εργαζόμενους. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, μια συνένωση ανοιχτή, ταξική, με πλούσια αγωνιστική δράση στο λίγο χρόνο ύπαρξής του, έξω από τις συνηθισμένες παραταξιακές λογικές και πρακτικές.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Δε φτάνει μόνο να κάνουμε διαπιστώσεις και οι εργαόμενοι σήμερα έχουν χορτάσει τα μεγάλα λόγια. Αναφερόμαστε συγκεκριμένα στο Κλαδικό Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Εργαστηρίων, Γηροκομείων Αθήνας, το οποίο στα μέσα Δεκεμβρίου προχωρά σε νέες αρχαιρεσίες για την εκλογή ΔΣ και εκπροσώπων σε ΟΣΝΙΕ και ΕΚΑ. Το σωματείο σαφώς έχει να παρουσιάσει μια δράση και γενικά και σε συγκεκριμένους χώρους εργασίας, περισσότερο όμως με χαρακτηριστικά καμπάνιας στα πλαίσια του ΠΑΜΕ. Πολλά ζητήματα και δράσεις θα μπορούσαν να μπουν σε κριτική και ιδιαίτερα το πώς αγκαλιάζονται και ενημερώνονται τα 800 μέλη του σωματείου ή και για την παραταξιακή λογική και αντιδημοκρατική πρακτική της πλειοψηφούσας παράταξης του Διοικητικού Συμβουλίου. Σήμερα όμως, μέσα στη δίνη της αντεργατικής λαίλαπας, χρειάζεται η άμεση ανασυγκρότηση του Συνδικαλιστικού Κινήματος και συνολικά αλλά και ειδικά στον κλάδο μας, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τον ταξικό και ανοιχτό προσανατολισμό, τη δράση μαζί με την αποτελεσματικότητα, την αγωνιστικότητα έξω από τους στενούς κομματικούς κορσέδες και ενωτικά με όλους τους εργαζόμενους. Δεν παριστάνουμε τους σωτήρες, αλλά θεωρούμε ότι σε αυτό το δρόμο αν πορευτούμε και τον ανοίξουμε όλοι μαζί, μπορούμε να πετύχουμε νίκες. Εμείς ως ΑΣΚΥ θέλουμε να βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις για να συνενώσουμε αγωνιστικά τους εργαζομένους στη βάση των εντεινόμενων κοινών μας προβλημάτων. Θέλουμε να συμβάλουμε στην διαμόρφωση ενός πραγματικά μαζικού, ταξικού μετώπου απέναντι στις δυνάμεις του κεφαλαίου και σε όσους στηρίζουν την κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά και στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Αγωνιζόμαστε για ένα σωματείο δράσης
  • Που να μπορεί να αγκαλιάζει όλους τους εργαζομένους του κλάδου μας, προτάσσοντας τα στοιχεία της ενότητας και της αλληλεγγύης
  • Που να μπορεί να επεκτείνει τη δράση του στα Γηροκομεια και τα Διαγνωστικά κέντρα και ιατρεία
  • Που θα δημιουργήσει σωματειακές επιτροπές σε κάθε χώρο εργασίας
  • Που θα έχει στην πρώτη γραμμή ως στόχους πάλης τα αιτήματα της καθημερινότητας με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων
  • Με ανοιχτή δημοκρατική λειτουργία με ουσιαστικές μαζικές γενικές συνελεύσεις, εκδηλώσεις, συζητήσεις
  • Που θα ενημερώνει συστηματικά τα μέλη του και τους υπόλοιπυς συναδέλφους με έντυπα και έκδοση εφημερίδας.
  • Που μέσα από την πρακτική του θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των συναδέλφων και θα τους εμπνεύσει να συστρατευτούν για την ανατροπή της επίθεσης κυβερνησης, ΕΕ, ΔΝΤ και για κάθε μικρή και μεγάλη μέχη στους χώρους δουλειάς

Αγωνιζόμαστε για όλα αυτά μέσα σ'ένα γενικότερο πλαίσιο αιτημάτων που θα συγκροτήσει ένα δυνατό ταξικό ριζοσπαστικό εργατικό κίνημα στην κύρια κατεύθυνση αντικαπιταλιστικής ανατροπής της αντεργατικής πολιτικής του μνημονίου ΕΕ και ΔΝΤ με ιδιαίτερα αιτήματα:
  • Προασπιση των εργασιακών, μισθολογικών, ασφαλιστικών και δημοκρατικών διακιωμάτων στους χώρους εργασίας και στην κοινωνία
  • Αυξήσεις στους μισθούς μέσα από τις ΣΣΕ. Στοχος ο κατώτερος μισθός 1400 ευρώ, σημερινό όριο φτώχειας
  • Πλήρης και σταθερή εργασία για όλους, με 5ήμερο 35ωρο. Απαγόρευση των απολύσεων
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών νόμων
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης
  • Αφορολόγητο όριο 30000 ευρώ για την εργατική οικογένεια
  • Διακοπή κάθε πλειστηριασμού και κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων των εργαζομένων για χρέη στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας

Παλεύουμε για

  • Στάση πληρωμών και διαγραφή του Δημοσίου χρέους
  • Κρατικοποίηση των τραπεζών και των βασικών τομέων της παραγωγής
  • Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία Πρόνοια. Κοινωνικοποίηση των σημερινών ιδιωτικών δομών
  • Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις
  • Μέτρα νομιμοποίησης των μεταναστών με πλήρη δικαιώματα
  • Πάγωμα των εξοπλιστικών προγραμματών, επιστροφή των ελληνικών στρατευμάτων που βρίσκονται σε άλλες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου