Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Ανακοίνωση - Δελτίο Τύπου για το έκτακτο συνέδριο της ΟΣΝΙΕ

Το έκτακτο συνέδριο της ΟΣΝΙΕ που έχει προγραμματιστεί για τις 19/1/2013 πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, όχι μόνο για τον κλάδο αλλά για όλους τους εργαζόμενους. Διανύουμε τον τρίτο χρόνο από την είσοδο της χώρας στον κυκεώνα των μνημονίων και της επιτήρησης από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ με τα αποτελέσματα αισθητά πλέον σε όλους μας. Η εργατική νομοθεσία όπως την ξέραμε δεν υπάρχει πια, οι συλλογικές συμβάσεις έχουν στην πράξη καταργηθεί, η απλήρωτη εργασία είναι καθεστώς ιδιαίτερα στους χώρους της ιδιωτικής υγείας. Απέναντι σε αυτή την επίθεση τα όπλα που έχουμε είναι η συλλογικότητα και η οργάνωση των εργαζόμενων, επομένως και ο ρόλος του συνδικαλισμού αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.

Δυστυχώς το προηγούμενο διάστημα αντιμετωπίσαμε στην ΟΣΝΙΕ τη χειρότερη μορφή του εργοδοτικού–κυβερνητικού συνδικαλισμού. Η παράταξη των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ μαζί με τον προσφάτως ανεξαρτητοποιημένο πρώην πρόεδρο της ομοσπονδίας και τα μέλη της ΠΑΣΚΕ που πλέον δηλώνουν ΣΥΡΙΖΑ, αφού υπέγραψε μια προδοτική για τον κλάδο συλλογική σύμβαση, σε αντίθεση με τις αποφάσεις του ΔΣ, χωρίς να ενημερώσουν κανένα και χωρίς να συγκληθεί νέο ΔΣ, καταπάτησαν κάθε έννοια δημοκρατίας στις διαδικασίες της ομοσπονδίας. Απέρριψαν αιτήματα σύγκλισης ΔΣ, διέγραψαν κατά βούληση εκλεγμένα μέλη του ΔΣ και κατέληξαν να κάνουν ΔΣ με μέλη της επιλογής τους, προχώρησαν σε μια σειρά μηνύσεων και προσφυγών με αποκορύφωμα την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δραστηριότητας των υπόλοιπων μελών του ΔΣ (ΑΣΚΥ, ΔΑΣ) τα οποία μήνυσαν για συκοφαντική δυσφήμηση! Ενώ τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες από το καταστατικό διαδικασίες συγκλήθηκε ΔΣ με απαρτία που προχώρησε στην καθαίρεσή τους από το προεδρείο και στην εκλογή νέου προεδρείου, δεν το αναγνώρισαν ποτέ, άλλαξαν κλειδαριές και συνέχισαν να παριστάνουν το προεδρείο της ΟΣΝΙΕ, χωρίς καμιά νομιμοποίηση κάνοντας συνεδριάσεις χωρίς απαρτία, με τη μειοψηφία των μελών του ΔΣ.

Στις προσπάθειες που έγιναν τους προηγούμενους μήνες για να προκηρυχθεί έκτακτο συνέδριο αρνούνταν για προσχηματικούς λόγους και ακόμα και σήμερα, ενώ θεωρητικά έχουν συμφωνήσει στη διοργάνωση του συνεδρίου από οργανωτική επιτροπή, η επιτροπή δε συνεδριάζει ή τουλάχιστον δεν καλούν το μέλος που έχει ορίσει η παράταξή μας στις συνεδριάσεις της επιτροπής. Πρόσφατα λάβαμε και το πρόγραμμα του συνεδρίου που μετά απ’ όσα έχουν γίνει προβλέπει μόνο 2 ώρες για ομιλίες συνέδρων! Είναι προφανής η επιδίωξή τους να γίνει ένα συνέδριο άνευρο, με συνοπτικές διαδικασίες και κέντρο την εκλογή του νέου ΔΣ.
Εμείς συνεπείς στη στάση που είχαμε επιλέξει εξαρχής δε συμμετείχαμε σε καμία συνεδρίαση του ΔΣ που κλήθηκε από το καθαιρεμένο προεδρείο. Στείλαμε όμως αντιπρόσωπο στην οργανωτική επιτροπή, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν έχει κληθεί σε κάποια συνεδρίαση. Θα παρευρεθούμε εντούτοις στο ΔΣ της 18/1 που έχει ως θέμα τη νομιμοποίηση των συνέδρων, μόνο για λόγους ελέγχου της διαδικασίας, καθώς με βάση τα γεγονότα δεν μπορούμε να έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στα μέλη του καθαιρεμένου προεδρείου.
Καλούμε όλους τους συνέδρους και όλους τους συναδέλφους να παρίστανται στις εργασίες του συνεδρίου. Καλούμε κάθε σύνεδρο που σέβεται τις δημοκρατικές αρχές και τα εργατικά δικαιώματα να γυρίσει την πλάτη στα μέλη του καθαιρεμένου προεδρείου και την παράταξή τους (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ). Να παλέψουμε για ένα συνέδριο που θα αποκαταστήσει τις δημοκρατικές διαδικασίες στην ομοσπονδία μας. Να καταδικάσουμε τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές που καταπάτησαν με την υπογραφή τους τα εργασιακά μας δικαιώματα και με τις πρακτικές τους τη δημοκρατία στα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος!

  • Για να μπορέσει και η ΟΣΝΙΕ να συμβάλλει στις μεγάλες μάχες που έχουμε να δώσουμε ενάντια στην πολιτική Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ που διαλύει τις εργατικές κατακτήσεις δεκαετιών.
  • Για να βρεθεί η ομοσπονδία στο πλευρό των συναδέλφων που αγωνίζονται ενάντια στις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών και την απλήρωτη εργασία.
  • Για να οργανώσει μαζί με τα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου τη μάχη για την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης χωρίς μειώσεις μισθών και με όλα τα δικαιώματα της σύμβασης του 2009.
  • Για να συμβάλλει στους αγώνες για τα δημόσια αγαθά και ενάντια στη φοροληστεία των εργαζομένων, τις διακοπές ρεύματος, τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
  • Για να συντονιστούν οι αγώνες του κλάδου μας με κάθε εργατικό αγώνα που ξεσπάει

Για να μπορέσουμε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας!
Έξω από το ευρώ, χωρίς χρέος και μνημόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου