Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

Εκδήλωση της ΑΣΚΥ για την Υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης στην Ιδιωτική Υγεία

 Εκδήλωση της Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Υγειονομικών (ΑΣΚΥ) με θέμα “Η μάχη των εργαζόμενων στην Ιδιωτική Υγεία για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης” πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΑ το μεσημέρι της Κυριακής 11/12. Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν ο Τάσος Μοσχονάς, τεχνολόγος Ακτινολογικού, η Αφροδίτη Παπαναστασίου, νοσηλεύτρια και ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός στο Γεννηματάς από το Συντονιστικό των Νοσοκομείων. Τη συζήτηση παρακολούθησαν εργαζόμενοι στην ιδιωτική Υγεία, αλλά και από το ΕΣΥ, ενώ τοποθέτηση έκανε, ανάμεσα σε άλλους, και ο Δημήτρης Αλεξόπουλος, πρόεδρος του Κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδ. Υγεία Αθήνας και μέλος ΔΣ της ΟΣΝΙΕ, ο οποίος ενημέρωσε για την διαπραγμάτευση με τους εργοδότες για την κλαδική σύμβαση.


Ο Τάσος Μοσχονάς, αφού παρουσίασε την πλούσια δράση και παρουσία της ΑΣΚΥ στους αγώνες του κλάδου, όπως και σε συμπαράσταση σε άλλους κλάδους και κινητοποιήσεις ενάντια στο ρατσισμό και τον σεξισμό, επισήμανε: «Το μεγάλο όπλο των εργαζομένων είναι ένα μεγάλο εργατικό μέτωπο ενάντια στα αφεντικά. Οι μισθοί μας που είναι κολλημένοι από το 2012 έχουν ως αποτέλεσμα την μεγάλη αύξηση κερδών των εργοδοτών και την έκπτωση στην ποιότητα της ζωής μας. Με την ακρίβεια έχουμε φτάσει στα όριά μας. Ζητάμε βασικό μισθό στα 950 ευρώ για όλους, επαναφορά όλων των επιδομάτων και των τριετιών, υποχρεωτικότητα της ΣΣΕ, θεσμοθέτηση δικαιωμάτων όπως το διάλλειμα, οι αργίες και άλλα. Όλες αυτές οι διεκδικήσεις δεν είναι υπερβολικές, ίσχυαν πριν το 2012. 


Τώρα είναι η ώρα η ομοσπονδία μας, η ΟΣΝΙΕ, να βγει μπροστά με περιοδείες, γενικές συνελεύσεις και συσκέψεις εργαζομένων σε όλους τους εργατικούς χώρους. Να καλέσει το κλαδικό σωματείο Αθήνας γενική συνέλευση για να συζητήσουμε και να οργανώσουμε απεργία στην ιδιωτική Υγεία. Ως ΑΣΚΥ διεκδικούμε την κρατικοποίηση όλων των δομών Υγείας και την ενίσχυση του ΕΣΥ, όχι την ιδιωτικοποίησή του που προωθεί ο Μητσοτάκης. Οι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της Υγείας αντιμετωπίζουμε κοινά προβλήματα και μαζί χρειάζεται να δώσουμε τη μάχη ενάντια στον νέο νόμο Πλεύρη-Γκαγκα».


«Η πίτα της Ιδιωτικής Υγείας μοιράζεται όλο και σε λιγότερα χέρια, σε μεγάλα επενδυτικά funds και ομίλους. Μέσα στην πανδημία μέσα από την εγκληματική διαχείριση της κυβέρνησης τα κέρδη τους διογκώθηκαν, αλλά εμείς δεν είδαμε καμία βελτίωση στις συνθήκες εργασίας», τόνισε η Αφροδίτη Παπαναστασίου. «Η κυβέρνηση έχει δώσει ένα τεράστιο οπλοστάσιο στους εργοδότες όπως ο νόμος Χατζηδάκη που ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση. Όμως οι αγώνες μας δίνουν την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να τους νικήσουμε μέσα από τα συνδικάτα μας. Αυτά πρέπει να γίνουν οι πλάτες που μπορούμε να ακουμπήσουμε για να είμαστε ασφαλείς. 


Η διεκδίκηση κλαδικής σύμβασης δεν μπορεί παρά να συνδυαστεί με τις διεκδικήσεις που αφορούν τη δημόσια Υγεία. Ένα ζήτημα που μπορεί να ενώσει εμάς με το σύνολο των εργαζομένων και της κοινωνίας είναι η υπεράσπιση του ΕΣΥ και της Υγείας ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα. Έχω την αισιοδοξία, γιατί η ίδια η ζωή το αποδεικνύει, ότι η αγανάκτηση, που γεννάται καθημερινά σε ό,τι αφορά την καθημερινότητά μας και την εργασία μας, έχει τη δυνατότητα να γίνει δύναμη αγώνα και διεκδίκησης».


* Αναδημοσίευση απο εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη, Κείμενο - Φωτό Μάνος Νικολάου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου