Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Να απαντήσουμε στην επίθεσή τους!

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Αυτήν την περίοδο εξαπολύεται νέα επίθεση της κυβέρνησης και των εργοδοτών στο όνομα της οικονομικής κρίσης, με νέα φορολογική αφαίμαξη, με υπέρογκες ανατιμήσεις, με νέα κατασταλτικά μέτρα, με μαζικές και τρομοκρατικές απολύσεις και κλείσιμο επιχειρήσεων, με απλήρωτους και ανασφάλιστους εργαζόμενους, με μείωση μισθών και ωραρίων.

Νέα αντιασφαλιστικά και αντεργατικά μέτρα

Ετοιμάζονται να προωθηθούν μέσα στο φθινόπωρο από την κυβέρνηση με βάση τις υποδείξεις του ΣΕΒ, διεθνών οργανισμών αλλά και τις αποφάσεις που πήραν πρόσφατα οι αρχηγοί των κρατών στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, με τη συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης. Αποφάσεις που ανοίγουν νέο πόλεμο σε βάρος των δικαιωμάτων και της ζωής των εργαζόμενων, για να αυξήσουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

  • Νεα “κίνητρα” για την παραμονή των εργαζομένων στην εργασία, που σημαίνει μείωση των συντάξεων, ώστε αυτή η παραμονή να είναι εξαναγκαστική.

  • Αυστηρότερη εφαρμογή των κριτηρίων για τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων, στη λογική ότι και οι ανάπηροι μπορούν να προσφέρουν εργασία

  • Διαχωρισμό των υπηρεσιών υγείας και συντάξεων στο όνομα της περικοπής των δαπανών, στοχεύοντας ακριβώς στο να μειωθούν περισσότερο αυτές οι δαπάνες σε βάρος πάντοτε των εργαζόμενων.

  • Επανεξέταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων με απώτερο στόχο την κατάργησή τους σε μια σειρά από ειδικότητες.

  • Κρατική πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους στην αγορά εργασίας, δηλαδή χρηματοδότηση των επιχειρηματιών, στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας, που έτσι έχουν κίνητρο να απολύσουν παλιότερους εργαζόμενους, αλλά και τους νέους όταν θα λήγει αυτή η χρηματοδότηση.

  • Νέες αντεργατικές ρυθμίσεις για αύξηση του ορίου των απολύσεων, για αύξηση της ελαστικής απασχόλησης, για περιορισμούς της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων.

  • Καθήλωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και νέα μισθολόγια στους νεοπροσλαμβανόμενους, κάτι που προοπτικά θα συμπαρασύρει και τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα.

  • Απελευθέρωση μιας σειράς κλειστών επαγγελμάτων και υπηρεσιών, προκειμένου να διευκολυνθεί η εισβολή των μεγάλων και πολυεθνικών επιχειρήσεων σε κλάδους που σήμερα καλύπτονται από επιχειρήσεις προσωπικού χαρακτήρα.

  • Νέα φορολογικά μέτρα, με αυξήσεις φόρων σε κάυσιμα, τσιγάρα, ποτά, σε μικρομεσαία εισοδήματα και μεταβιβάσεις ακινήτων.

  • Ιδιωτικοποιήσεις σε ΟΣΕ, ΕΥΑΘ κ.α.

  • Καθήλωση των δαπανών σε υγεία και παιδεία, με περιορισμούς στις προσλήψεις και στις δαπάνες και ουσιαστικό αποτέλεσμα την έμμεση ιδιωτικοποίησή τους.

Ρατσισμός και Καταστολή η απάντησή τους

Μπροστά στα φαινόμενα της οικονομικής κρίσης αλλά και στην εξεγερση της νεολαίας τον προηγούμενο Δεκέμβρη, η απάντησή τους, με τη στήριξη των ΜΜΕ, είναι η καταστολή, με τη νομοθετική αλλά και την παρακτική προώθηση νέων κατασταλτικών και αντιδημοκρατικών μέτρων στο όνομα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, της παραβατικότητας και της “τρομοκρατίας”. Έτσι έχουμε:

  • Επαναφορά του νόμου που καθιστά την περιύβριση της αρχής κακουργηματική πράξη, με ότι μπορεί αυτό να συνεπάγεται στην καθημερινότητα των εργαζομένων.

  • Θεσπιση του περιορισμού των διαδηλώσεων και εκδηλώσεων και χαρακτηρισμό ως κακουργηματικών των πράξεων των φέροντων κουκούλα.

  • Δημιουργία βάσεων δεδομένων (φακέλωμα) με βιομετρικά και γενετικά στοιχεία όσων εμπλέκονται σε “κακουργηματικές” πράξεις.

  • Η θέσπιση συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την ανταλλαγή “επικίνδυνων προσώπων”

  • Η οδηγία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να χαρακτηρίζονται κακουργηματικές πράξεις οι όποιες εκδηλώσεις μέσα κι έξω από επιχειρήσεις.

  • Η θεσμοθέτηση με νόμο πλέον, χαφιεδοπαρακολούθησης από κάμερες

  • Νέα αστυνομικά και κατασταλτικά μέτρα

Όλα αυτά έρχονται και δένουν με νέα μέτρα κατά των οικονομικών μεταναστών, καλλιεργώντας ένα κλίμα ταξικού καθαρά ρατσισμού, “μηδενικής ανοχής” απέναντι στους κυνηγημένους ανθρώπους από πολέμους και φτώχεια, θύματα της βάρβαρης ιμπεριαλιστικής πολιτικής. Στόχος σήμερα του κεφαλαίου και των εκφραστών του είναι να στρέψουν τους εργαζόμενους που είναι στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτώχειας απέναντι στους ανθρώπους που είναι πάμφτωχοι.

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι μετανάστες ευθύνονται για την ανεργία και την εγκληματικότητα, όταν το ίδιο το κεφάλαιο διαχρονικά τους εκμεταλλεύεται ως φθηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς κανένα δικαίωμα, με το φόβο και την απειλή της απέλασης, ώστε να συμπιέζονται και τα δικαιώματα των υπόλοιπων εργαζόμενων προς τα κάτω. Η λύση είναι όλοι μαζί να παλέψουμε για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας, ντόπιοι και μετανάστες, μέσα από κοινά σωματεία, ενάντια στον κοινό εχθρό. Να απαιτήσουμε τη νομιμοποίηση των μεταναστών με πλήρη δικαιώματα!

Το εργατικό κίνημα τι κάνει;

Τα εκφυλιστικά φαινόμενα και η παθογένεια του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, είναι ολοφάνερα με την ηγεσία του να σαλιαρίζει στα διάφορα σαλόνια με την κυβέρνηση και τους εργοδότες, ανίκανη και μη θέλοντας να παίζει κανέναν άλλο ρόλο πλην του συμβιβασμού που επιβάλλουν οι καθεστωτικές πολιτικές δυνάμεις.

Το ΠΑΜΕ προσπαθώντας να διαφοροποιηθεί έχοντας μια φιλεργατική περισσότερο φιλολογία και λιγότερο πρακτική, είναι δέσμιο της διασπαστικής και παραταξιακής λογικής και πρακτικής, μη μπορώντας, αλλά ούτε και θέλοντας να πυροδοτήσει και να μαζικοποιήσει εργατικές κινητοποιήσεις.

Στον κλάδο μας τα φαινόμενα είναι έντονα, με τη χαμηλή οργάνωση και δράση και πολλά από τα σωματεία στα χέρια των εργοδοτών. Η ΟΣΝΙΕ, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες για την υπογραφή αυξήσεων στη ΣΣΕ του 2009, είναι και αυτή δέσμια των αδυναμιών και των κρισιακών φαινομένων.

Σημερα χρειάζεται μια ανοιχτή προσπάθεια μαζικής ανασυγκρότησης του κινήμστος σε ταξική αντικαπιταλιστική κατύθυνση, έξω από στενές παραταξιακές λογικές, για τη συγκρότηση ενός πραγματικού πανεργατικού μετώπου που θα ανοίξει δρόμους για τα συμφέροντα των εργαζομένων σε ανοιχτή σύκρουση με την κυβερνητική και την εργοδοτική εξουσία.

Η προσπάθεια αυτή περνάει από τον καθένα μας. Είναι αναγκαίο να οργανωθούμε στα σωματεία μας και να δράσουμε μέσα από αυτά! Να μαζικοποιήσουμε τις Γενικές Συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις μας! Καμιά πρόκληση των εργοδοτών να μη μένει αναπάντητη! Όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη να απαντήσουμε στην επίθεσή τους και να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανηκουν!

Διεκδικούμε:

  • Κατώτερο μισθό 1400 ευρώ, σημερινό όριο φτώχειας. Έμπρακτη στήριξη των ανέργων. Πάγωμα όλων των δανείων τους.

  • Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους. Απαγόρευση των απολύσεων. 5ήμερο-7ωρο-35ωρο.

  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιασφαλιστικών νόμων. Πάταξη της μαύρης εργασίας.

  • Διακοπή κάθε πλειστηριασμού και κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων των εργαζόμενων για χρέη πρώτης κατοικίας.

  • Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία-Παιδεία-Πρόνοια. Κοινωνικοποίηση των σημερινών δομών τους.

  • Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών με πλήρη πολιτικά και εργασιακά δικαιώματα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου