Αθήνα 2/9/2010
Περί ανασυγκρότησης του Συνδικαλιστικού Κινήματος
Συναδέλφισσες Συνάδελφοι
Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε την ολόπλευρη επίθεση στα δικαιώματα και σε όλες τις πτυχές της ζωής των εργαζομένων, μέσω των ρυθμίσεων του μνημονίου στο όνομα του ξεπεράσματος της οικονομικής κρίσης, κάτω από τις κατευθύνσεις της Τρόικας (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) και την πολιτική στήριξη ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το εργατικό κίνημα έδωσε μια μεγάλη μάχη το προηγούμενο διάστημα, έχοντας να αντιμετωπίσει τόσο τη συμβιβαστική στάση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, αλλά και ίσως πολύ περισσότερο τα χρόνια και άλυτα ζητήματα του ίδιου του κινήματος. Οι μάχες που δόθηκαν από το εργατικό κίνημα, μπορεί να μην κατάφεραν να ανατρέψουν την επίθεση , όμως αποτελούν μια πολύτιμη παρακαταθήκη για τους ερχόμενους αγώνες που θα ξεδιπλωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Οι ταξικές δυνάμεις που δρουν εντός του συνδικαλιστικού κινήματος μιλούν εδώ και καιρό για την ανασυγκρότησή του ώστε να μπορέσουν τα συνδικάτα να αγκαλιάσουν περισσότερους εργαζόμενους, να αποκτήσουν μεγαλύτερη δύναμη και να μπορούν να πετυχαίνουν νίκες μέσα από αποφασιστικές και δυναμικές κινητοποιήσεις. Πώς θα πραγματοποιηθεί αυτό όμως;
Σίγουρα όχι με τον τρόπο που χειρίζεται η πλειοψηφία του ΔΣ (ΔΑΣ-ΠΑΜΕ) του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Διαγνωστικών κέντρων, μέλος της ΟΣΝΙΕ και του ΕΚΑ.
Σε συνεδρίαση του ΔΣ του Σωματείου στις 24/8/2010 μεταξύ άλλων τέθηκε το ζήτημα να αποδοθεί στη μειοψηφία του ΔΣ το μητρώο μελών, ώστε να διευκολυνθεί η συλλογή των συνδρομών, καθώς μεγάλο μέρος των 800 μελών χρωστούν εισφορές. Υπήρξε κατηγορηματική άρνηση της πλειοψηφούσας παράταξης του ΔΣ, λέγοντας ευθέως ότι δεν μας εμπιστεύονται το μητρώο γιατί θα το περιφέρουμε στους χώρους εργασίας...!
Αυτή η πρακτική δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό στο σωματείο μας, μιας και στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε αντιμετωπίσει ανάλογες πρακτικές (μη παράδοση κλειδιών του γραφείου, δράσεις χωρίς ενημέρωση του ΔΣ κλπ.) τις οποίες έχουμε στηλιτεύσει και σε παλιότερη ανακοίνωση.
Για να μπορέσουμε να αντιπαλέψουμε το σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα είναι αναγκαία η ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, στη βάση της ενότητας στη δράση και της εργατικής-ταξικής προοπτικής συνολικά. Η ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος δε μπορεί να γίνει με αντιδημοκρατικές και απομονωτικές λογικές και ιδιοκτησιακές πρακτικές που μας παραπέμπουν στη δεκαετία του 1930 ή 1950.
Δεν είναι δυνατόν, ιδιαίτερα σήμερα που η δημοκρατία πνίγεται καθημερινά, στο κοινοβούλιο, στους χώρους εργασίας και στην κοινωνία γενικότερα, να επιτρέψουμε αυτό να συμβεί και στα σωματεία και μάλιστα από δυνάμεις της αριστεράς που επικαλούνται τη μετάβαση σε μια άλλη, σοσιαλιστική κοινωνία.
Δε θα κάνουμε πίσω όσον αφορά τη δημοκρατική λειτουργία του σωματείου μας, όπως και θα είμαστε μπροστά στη συσπείρωση και τη δραση με όλους τους εργαζόμενους για την ανατροπή του μνημονίου και της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη στους χώρους δουλειάς.
Είναι αναγκαία η μέγιστη ενότητα και δράση!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου